Едно от най-важните помещения в дома още от средновековието е трапезарията.Там се е считало, че никой не може да започне да се храни, преди всички членове на семейството или гости да са на масата.По традиция трапезарията е обзаведена с доста голяма трапезна маса и комплект трапезни столове. Най-разпространената форма на масата е правоъгълната, с два стола с подлакътници в краищата си (предназначени за главите на семейството или най-възрастните и членове) и четно число столове.
Към началото на 18-ти век, се е появил модел на поведение, при което дамите се оттегляли след хранене от трапезарията към салона (гостната). Господата оставали в трапезарията с питиетата.Едва в началото на 20 век трапезарията приема своят традиционен образ – място, където членовете на семейството могат дискретно да насладят на взаимната си компания. В последствие трапезариите са останали за посрещане на гости или празници, както и за неделните семейни обеди. Разбира се, едни от задължителните аксесоари за една трапезария за красивите, големи полилеи, свещници, витрини и картини.